De Britse financiële toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) heeft in het afgelopen fiscale jaar slechts 4 van de 35 aanvragen voor crypto-licenties goedgekeurd, wat neerkomt op een afwijzingspercentage van 87%. Deze trend illustreert de uitdagende regelgeving waarmee cryptobedrijven in het Verenigd Koninkrijk worden geconfronteerd.

Strenge controles en lange wachttijden

De FCA wijt het hoge afwijzingspercentage aan zwakke anti-witwascontroles bij de aanvragende bedrijven. Sinds januari 2020, toen de FCA het mandaat kreeg om crypto-entiteiten te registreren, zijn er in totaal 340 aanvragen ingediend, waarvan slechts 47 (14%) zijn goedgekeurd.

Bron: https://www.fca.org.uk/publication/annual-reports/annual-report-2023-24.pdf

Cryptobedrijven daarentegen wijzen op de lange wachttijden en het gebrek aan feedback van de autoriteiten als belangrijke obstakels. De gemiddelde verwerkingstijd voor een registratie bedraagt 459 dagen, wat veel bedrijven ontmoedigt om überhaupt een aanvraag in te dienen.

Dalende aanvragen en terugtrekkende bedrijven

Als gevolg van de strenge regelgeving kiezen veel cryptobedrijven ervoor om hun activiteiten buiten het VK voort te zetten. Het aantal aanvragen is de afgelopen drie jaar met 51% gedaald, met slechts 29 aanvragen ingediend tussen mei 2023 en april 2024.

Toekomstperspectief

De toekomst van cryptoregulering in het VK blijft onzeker, vooral nu de Labour-regering de cryptoplannen van de vorige regering heeft opgeschort. Ondanks de kritiek houdt de FCA vast aan haar strikte standaarden, met de overtuiging dat duidelijke communicatie en richtlijnen bedrijven helpen om aan de vereisten te voldoen.

Conclusie

De hoge afwijzingspercentages voor crypto-licenties in het VK onderstrepen de complexe relatie tussen innovatie in de financiële sector en regelgeving. Terwijl de FCA zich richt op het waarborgen van de integriteit van de financiële markten, worstelen cryptobedrijven met de uitdagingen om aan de strenge eisen te voldoen.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version