(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, met opnieuw ASML als de gebeten hond, die de rest van de halfgeleidersector en zelfs de hele beurs omlaag trok na berichten over een tegenvallende orderinstroom en een outlookverlaging voor 2025.
De AEX daalde met 0,7 procent tot 892,74 punten.
Enkele koersdoelverlagingen hielpen ASML ook niet. Analist Didier Scemama van Bank of America merkte op dat ASML opvallend genoeg geen melding maakte van Amerikaanse beperkingen op de export. Volgens Kevin Verstraete van Lynx zit hem daar wel degelijk de kneep. “De Verenigde Staten hebben recent nieuwe beperkingen ingesteld op de export van geavanceerde technologieën naar China, waaronder chipproductiemachines. Ook wil de Nederlandse regering meer controle over de export van ASML’s machines naar China”, lichtte de beleggingsspecialist de problemen bij ASML toe.
Het bedrijf stelde woensdagmiddag in een toelichting op de cijfers dit jaar nog 2 miljard euro aan orders voor EUV-machines nodig te hebben om uit te komen op het middenpunt van de doelstelling voor 2025. In het derde kwartaal kwamen er voor 2,6 miljard euro aan orders binnen, terwijl de markt rekenden op 5,6 miljard euro. EUV was goed voor 1,4 miljard euro aan nieuwe orders.
Macro-economisch nieuws was opnieuw beperkt. De Amerikaanse importprijzen bleken harder dan verwacht te zijn gedaald, dankzij een daling van de prijs van geïmporteerde brandstof met 7 procent op maandbasis.
Donderdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De markt verwacht dat de ECB de rente met 25 basispunten zal verlagen. En dat zal de beurzen steun bieden, zei Stefaan Casteleyn, vermogensbeheerder bij 1Vermogensbeheer, in gesprek met ABM Financial News. De marktvorser is vooral positief over vastgoedaandelen die zullen profiteren van een lagere rente.
Toch verwachten analisten dat de tegenwind op de aandelenmarkten nog wel even kan aanhouden, in afwachting van meer bedrijfsresultaten, belangrijke macro-economische cijfers, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de aanhoudende geopolitieke onzekerheid.
Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0875.
De olieprijs daalde verder na de forse daling van 4 procent van dinsdag, toen duidelijk werd dat Israël de olie-industrie in Iran niet zal aanvallen. Woensdag zakte de prijs nog ruim 1 procent waardoor de WTI-future nipt onder 70 dollar noteerde, terwijl Brent-olie 73,63 dollar per vat kostte.
Stijgers en dalers
ASML moest opnieuw 5,1 procent prijsgeven op 633,90 euro, nadat het aandeel op dinsdag al bijna 16 procent verloor na cijfers. De drastische verlaging van de omzetverwachting voor 2025, waar beleggers zich aan vasthielden, was volgens Bank of America waarschijnlijk het gevolg van uitgestelde orders bij Intel, Samsung en mogelijk TSMC, in combinatie met een halvering van de omzet uit China, vergeleken met een jaar eerder. Bank of America verlaagde woensdag het koersdoel van 1.065 naar 870 euro. Degroof Petercam ging van 1.050 naar 925 euro en KBC Securities van 850 naar 760 euro.
Sectorgenoten ASMI en Besi herstelden eerder op de dag nog, maar dat zette niet door. ASMI sloot nagenoeg vlak en Besi 1,3 procent lager.
De sterkste stijgers in de AEX waren KPN en Randstad, maar de uitslagen beperkten zich tot minder dan 1,5 procent. Shell herstelde zich enigszins van de klap van de lagere olieprijs van dinsdag en sloot 0,8 procent hoger.
Verzekeraars NN Group en Aegon behoorden ook tot de schaarse stijgers, terwijl de banken ABN AMRO en ING in de roodgekleurde meute bivakkeerden met minnen van 1,7 en 0,9 procent.
In de AMX won Allfunds de race van Flow Traders met een plus van 1,8 procent tegen 1,3 procent voor de flitshandelaar. AMG steeg met 1,5 procent.
Een grote verliezer was Just Eat Takeaway, dat bijna 9 procent minder waard werd na kwartaalcijfers. Vooral het aantal orders viel tegen. Ondanks de vertraging ligt de maaltijdbezorger nog steeds op schema om de doelen voor dit jaar te halen, merkte Deutsche Bank op, maar beleggers haalden de maaltijdbezorgers niettemin genadeloos onderuit.
Kunstmestbedrijf OCI gaf ook ruim 2 procent prijs.
Onder de kleinere aandelen gingen de winsten naar bouwer BAM en vastgoedbedrijf NSI. Zij wonnen 1,4 en 0,7 procent. NSI verhoogde vanochtend de outlook opnieuw en sloot licht hoger. Volgens Degroof Petercam lijkt de markt uit te bodemen en zijn waardetoevoegende deals mogelijk op komst.
Bioplasticbedrijf Avantium, dat de koers recent fors zag herstellen, verloor 4,0 procent. Nachtkijkerfabrikant Theon daalde 3,9 procent, na een kwartaalupdate eerder deze week.
Laadpalenexploitant Fastned verloor 2,2 procent, nadat Berenberg het koersdoel licht verlaagde, van 32,00 naar 31,00 euro.
Tussenstanden Wall Street
De S&P500 index noteerde rond sluitingstijd in Amsterdam 0,2 procent hoger op 5.828 punten, terwijl de technologie-index Nasdaq 0,1 procent in het rood stond.
Bron: ABM Financial News