(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week behoorlijk gedaald, als gevolg van de koersklap voor zwaargewicht ASML. Op een slot van 903,41 punten op vrijdag daalde de AEX op weekbasis 1,4 procent. Met een slotstand van 915,96 punten vorige week vrijdag, steeg de hoofdindex toen nog met 0,5 procent op weekbasis.
Sinds de all-time high in juli onderging de AEX een correctie, maar de cruciale steunniveaus zijn wel intact gebleven, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. Zo is de index boven de 830 punten gebleven, een top uit 2021.
“Dit mag als een geslaagde terugtest worden gezien in het langetermijnplaatje”, volgens de beleggingsspecialist.
De beursweek begon rustig, onder meer door feestdagen in de VS op maandag, na een weekend dat in het teken stond van een persconferentie van het Chinese ministerie van financiën. Beleggers hoopten op een groot stimuleringspakket waarbij vooral het prijskaartje belangrijk was, maar moesten het doen met maatregelen zonder al teveel details.
“Ze [het Chinese ministerie van financiën] zinspeelden erop, maar zoals het er nu uitziet, zal het NPC of het nationale Volkscongres moeten beslissen hoeveel fiscale stimulans er precies zal worden gegeven”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Het laat beleggers volgens de beleggingsstrateeg “een beetje in het ongewisse.”
Inflatiecijfers uit China toonden ondertussen een gemengd beeld. De consumentenprijzen stegen in september minder hard, terwijl de producentenprijzen opnieuw stevig daalden.
Dat duidt op “regelrechte deflatie voor goederen die de fabriekspoorten verlaten. Nog een waarschuwingssignaal”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.
Voor de AEX kwam het belangrijkste nieuws van de week op dinsdag. Een dag voordat ASML met kwartaalcijfers zou komen, lekten deze uit. Vooral de orders vielen zwaar tegen en zorgden er ook voor dat ASML de outlook voor 2025 behoorlijk neerwaarts moest bijstellen. Analisten verlaagden hun koersdoelen voor ASML, maar handhaafden de koopadviezen.
“Buiten de groei van de vraag naar AI-gerelateerde chips om gerekend, blijkt de vraag naar semiconductors minder snel te herstellen dan verwacht en gehoopt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
Het Amerikaanse cijferseizoen is ondertussen wel positief begonnen. Nadat de resultaten van JPMorgan en Wells Fargo vorige week al beter waren dan verwacht, gold dit afgelopen week ook voor de cijfers van Bank of America, Citigroup en met name Goldman Sachs, dat de verwachtingen ruimschoots wist te verslaan.
De sterke kwartaalcijfers van Amerikaanse financials laten zien dat Wall Street niet langer alleen afhankelijk is van de techsector, maar dat de winstgroei zich heeft uitgebreid naar andere sectoren, volgens Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.
“Dit neemt niet weg dat de techsector nog steeds favoriet is. Met name de groeipotentie van AI-gerelateerde bedrijven is enorm”, zei de strateeg.
Streamingdienst Netflix gaf afgelopen week alvast een positieve aftrap van het cijferseizoen voor techaandelen, met een beter dan verwachte abonneegroei en een verhoging van de outlook.
ECB verlaagt rente verder
Op macro-economisch vlak ging de meeste aandacht afgelopen week uit naar de Europese Centrale Bank. Die verlaagde de belangrijkste rentes afgelopen week opnieuw met 25 basispunten. Daarmee daalde de depositofaciliteit tot 3,25 procent. De basisrente werd verlaagd tot 3,40 procent, van 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit daalde van 3,90 tot 3,65 procent.
“De binnenkomende inflatiegegevens tonen aan dat het desinflatieproces goed op schema ligt”, zei de ECB. Maar, zo waarschuwde de centrale bank ook, “naar verwachting neemt de inflatie de komende maanden toe, alvorens in de loop van volgend jaar naar de doelstelling te dalen.”
De centrale bank was wel verrast door de kracht waarmee de inflatie in september is gedaald, zo zei voorzitter Christine Lagarde in haar toelichting op het rentebesluit.
De inflatie in de eurozone kwam in september uit op 1,7 procent en daarmee ruim onder de 2,0 procent die de ECB nastreeft. Een voorlopig cijfer duidde eerder op een inflatie van 1,8 procent, van 2,2 procent in augustus.
“Dat hadden we niet voorzien”, erkende Lagarde tijdens de persconferentie.
Dat de rentes slechts vijf weken na de vorige verlaging opnieuw zijn verlaagd, betekent volgens econoom Carsten Brzeski van ING dat de beleidsmakers van de ECB zich meer zorgen maken over de groeiverwachtingen. De ECB lijkt nu zo snel als mogelijk de rente naar een neutraal niveau te willen brengen, volgens Brzeski.
Lagarde erkende dat de economie van de eurozone zwakker is dan verwacht, maar er is geen vrees voor een recessie en er wordt nog altijd een zachte landing verwacht.
Economen van ABN AMRO denken dat de kans op een renteverlaging van 50 basispunten in december is toegenomen. De ECB is namelijk van mening dat “de financiële condities restrictief blijven”, wat betekent dat er nog een aanzienlijke ruimte is om de beleidsrentes verder te verlagen. Ongeacht of de ECB het tempo van de renteverlagingen opvoert in december of niet, blijft ABN AMRO bij hun standpunt dat de beleidsrente volgend jaar sterker zal worden verlaagd dan de financiële markten momenteel inprijzen, tot een niveau van 1,50 procent.
Ondertussen lijkt de Fed het rustiger aan te kunnen doen qua renteverlagingen, nu de economie in de VS robuust blijft. In september stegen de detailhandelsverkopen in de VS met 0,4 procent, waar vooraf werd gerekend op een stijging van 0,3 procent.
Volgens econoom James Knightley van ING hebben consumenten wellicht minder vertrouwen in de economische vooruitzichten door de bezorgdheid over de werkgelegenheid, maar blijven ze voorlopig graag uitgeven.
“Dit suggereert dat de Fed voorzichtig zal zijn, met een verlaging van 25 basispunten [in november]”, aldus Knightley. De volgende belangrijke publicatie is volgens hem het Beige Book van de Fed, die volgende week woensdag verschijnt.
De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0860 en daarmee op weekbasis tot 0,7 procent lager. Op korte termijn breiden de neerwaartse risico’s voor de Europese munt zich uit naar 1,07, gezien de mogelijk defensieve positionering in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, aldus ING.
Verder daalden de olieprijzen afgelopen week met gemiddeld 7 procent, maar liep de goudprijs juist op. De gestage opmars is het gevolg van verschillende factoren, volgens marktanalisten van Rabobank.
Zo dalen de rentes sinds enige tijd weer en dat verlaagt de zogeheten ‘opportunity costs’ van goud ten opzichte van liquiditeiten of obligaties. Ook hebben verschillende centrale banken hun goudreserves vergroot. Verder is er nog de toegenomen vraag naar veilige havens door onder andere de dreiging van een geopolitieke escalatie, met name in het Midden-Oosten.
Ook interessant in dit licht is volgens beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild de enquête van Oddschecker, waaruit blijkt dat de kans op een Republikeinse overwinning steeds verder stijgt. En als Donald Trump het Witte Huis haalt en zijn zin krijgt in het Congres, dan zijn hogere inflatie en veel hogere schulden bijna een gegeven, aldus Vranken. En daarmee neemt ook de druk op de Fed toe om de rente verder te verlagen, wat de koers van de dollar onder druk zou zetten.
De geopolitieke spanningen leken afgelopen week wat af te nemen, nadat duidelijk werd dat Israël niet van plan lijkt om Iraanse olie-installaties of nucleaire sites aan te vallen ter vergelding van de raketaanval van Iran van een aantal weken geleden.
Volgens ING hangt dit risico nu niet meer boven de oliemarkten en is de risicopremie afgenomen. Daarbij wordt het negatieve sentiment op de oliemarkten ook aangewakkerd door de zorgen over de Chinese economie.
Afgelopen week werd bekend dat de economie in China in het derde kwartaal met 4,6 procent is gegroeid, een fractie minder hard dan in de drie maanden ervoor, maar wel iets harder dan de 4,5 procent groei die werd voorzien. Verder stegen de detailhandelsverkopen in China in september harder dan verwacht, net als de industriële productie.
Toch laten onderliggende data zien dat er nog werk aan de winkel is, volgens ING. Het bbp cijfer voor het derde kwartaal zorgt er wel voor dat het groeidoel van “circa 5 procent” voor heel 2024 haalbaar blijft, hoewel daarvoor wel een meer indrukwekkende groei nodig is in het vierde kwartaal.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?