Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten, terwijl beleggers al uitkijken naar het rentebesluit van de Federal Reserve, die op het punt staat om de rente voor het eerst sinds 2020 te verlagen.

De AEX index daalde 0,4 procent tot 895,75 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen.

Het is vrijwel zeker dat de Fed aanstaande woensdag voor het eerst sinds 2020 de rente zal verlagen, maar de exacte omvang van deze verlaging blijft nog onzeker, zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

“Per saldo verwachten wij een renteverlaging van 25 basispunten. De Amerikaanse economie blijft zich weerbaar gedragen, wat onder meer wordt geïllustreerd door de ‘real time’ groeibarometer van de Atlanta Fed. Op basis van de stroom aan data die dagelijks uitkomt, schat deze de groeidynamiek in het lopende derde kwartaal nog steeds op 2,5 procent”, zei hij.

Vanmiddag bleek dat de Empire State index van de New York Fed in september verrassend omhoog is geschoten. De index dikte met 16 punten aan, van -4,7 tot 11,5, terwijl de markt rekende op -5,0.

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde maandag 1 basispunt tot 3,629 procent, terwijl de tweejaarsrente daalde ook 2 basispunten tot 3,553 procent.

Brent-olie werd maandag 1,3 procent duurder op 72,53 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1122. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1112 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 1,8 procent. Techaandelen hadden het lastig. Adyen bungelde onderaan met een verlies van 2,1 procent. Indexzwaargewicht ASML daalde 1,9 procent. Besi verloor 1,7 procent en ASMI sloot uiteindelijk vlak.

Adyen neemt het betaalplatform en netwerk van Nayak voor het opladen van elektrische auto’s op in zijn wereldwijde betaalplatform.

Ahold Delhaize won 0,3 procent. ING verhoogde maandagochtend het koersdoel van 29,00 naar 32,00 euro, maar met behoud van het Houden advies.

In de AMX steeg AMG 4,4 procent. Galapagos noteerde 1,5 procent in het groen. Basic-Fit daalde 2,5 procent en Alfen verloor 1,8 procent.

Het aandeel OCI daalde 0,8 procent, na een adviesverlaging van Degroof Petercam. Maandagochtend werd het advies voor OCI verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 33,00 naar 30,00 euro.

In de AScX steeg Avantium 4,1 procent. Ebusco droeg weer eens de rode lantaarn en verloor 4,4 procent.

IEX Group heeft in de eerste helft van 2024 een 14 procent hogere omzet geboekt van 2,7 miljoen euro. Netto verdiende IEX 0,35 miljoen euro, ofwel 8,9 eurocent per aandeel. Het aandeel sloot vlak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 5.615,51 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!



Share.

Leave A Reply

Exit mobile version