Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis 2,3 procent hoger naar een slotstand van 899,60 punten, na inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en een weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Het herstel op Beursplein 5 kreeg vooral woensdag handen en voeten, nadat halfgeleideraandelen zoals zwaargewicht ASML, maar ook ASMI en Besi, konden profiteren van scherpe koerswinsten van Amerikaanse sectorgenoten als Nvidia. 

Techbeurs Nasdaq koerste afgelopen week in New York op weekbasis zes procent hoger. De tracker van een mand van Amerikaanse ‘chippers’, de SOXX ETF, won zelfs ongeveer 10 procent. 

Jensen Huang, topman van chipreus Nvidia, uitte zich tijdens een bijeenkomst georganiseerd door Goldman Sachs positief over de uitrol van Nvidia’s nieuwe Blackwell processor, en dat viel goed bij beleggers.

Nvidia, dat fungeert als uithangbord van de hooggespannen verwachtingen omtrent kunstmatige intelligentie, en dit jaar zelfs kortstondig ’s werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten werd, daalde de afgelopen weken nog met tientallen procenten. 

“We verwachten dat groeiaandelen de komende tijd weer wat kunnen outperformen ten opzichte van waardeaandelen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING, die ook vindt dat de recente winstnemingen voor techaandelen een beetje te ver zijn doorgeslagen.

Daarnaast kwam er afgelopen week hulp van de Europese Centrale Bank, die conform de verwachting de rente verlaagde, maar de ECB bleef wel uiterst voorzichtig over het te volgen rentepad, gezien de taaie inflatie.

De markt rekent nu op een volgende verlaging in december en dan wellicht elk kwartaal daarna opnieuw een kwartje er van af, om zo de Europese economie weer wat op gang te krijgen. En dat klinkt als muziek in de oren van beleggers.

Speculatie over een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve geeft het sentiment momenteel ook een impuls. The Wall Street Journal meldde donderdag dat de Fed nog steeds wikt en weegt of men de rente met een standaard 25 basispunten zal verlagen, of toch met 50 punten.

De FedWatch Tool van CME houdt momenteel rekening met een kans van 59 procent op een verlaging met een half procentpunt en een kans van 41 procent op een verlaging met een kwart procentpunt.

Als dat zo blijft, dan “zou het de eerste bijeenkomst in jaren zijn waar er serieuze onzekerheid is over het rentebesluit”, aldus Deutsche Bank. Woensdag staat het rentebesluit van de Fed geagendeerd. 

De bewegingen op de Aziatische beurzen waren vanochtend beperkt. Veel beurzen hielden de deuren gesloten, en de beurzen die wel open zijn noteerden vanochtend binnen een bandbreedte van maximaal een half procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

De beurzen in onder meer Tokio, Shanghai en Seoel waren gesloten vanwege een feestdag. Hongkong  opende wel de deuren en de Hang Seng index koerste enkele tienden van een procent lager na onder meer de vrijgave afgelopen weekend van een stroom aan tegenvallende Chinese macrocijfers. De Hang Seng index opende eerder nog 0,7 procent lager. 

Zowel de fabrieksproductie, de detailhandelsverkopen als de investeringen in augustus bleven achter bij de verwachtingen. De werkloosheid in de steden steeg daarnaast naar het hoogste punt in zes maanden, terwijl de Chinese huizenprijzen op jaarbasis onder druk stonden, met de grootste daling in negen jaar. 

Ook keken beleggers met een schuin oog naar Tyfoon Bebinca, die voor grote overlast zorgt in onder meer Shanghai. Er wordt gesproken over de sterkste storm sinds 1949 in Shanghai en honderden vluchten zijn geannuleerd. 

De Amerikaans olie-future noteerde in de Aziatische handel vrijwel vlak op 68,70 dollar per vat. 

Bedrijfsnieuws

Heijmans rondde de overname van Van Gisbergen af. Van Gisbergen haalde in 2023 een omzet van 45 miljoen euro met een nettoresultaat van 3 miljoen euro. De onderneming heeft een eigen portefeuille met 2.200 grondposities.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,5 procent op 5.626,02 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 41.393,78 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 17.683,98 punten.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!



Share.

Leave A Reply

Exit mobile version