Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond half 11 0,1 procent lager op 909,64 punten.

“Meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt in combinatie met een escalatie in het Midden-Oosten en een spannende Amerikaanse presidentsverkiezing, resulteren in een grillige handel in aandelen en obligaties”, aldus CIO Mark Haefele van UBS.

Beleggers wachten geduldig op het Amerikaanse banenrapport. Er wordt voor vanmiddag gerekend op 150.000 nieuwe banen en een werkloosheid van 4,2 procent. In augustus kwamen er 142.000 nieuwe banen bij en stond de werkloosheid ook op 4,2 procent.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar daalde licht naar 1,1024 en olie werd nog iets duurder, nadat de prijs voor een vat donderdag al meer dan 5 procent steeg.

De ontwikkelingen in het Midden-Oosten blijven oliehandelaren zorgen baren. “Handelaren houden rekening met het risico op verdere escalatie, waardoor de olieprijs verder kan stijgen”, aldus analist Erik-Jan van Harn van Rabobank.

Verder noemde Van Harn het goed nieuws dat de stakingen in de havens aan de Amerikaanse oostkust weer van de baan zijn.

Er ligt een voorlopig akkoord tussen de havens en de vakbond tot medio januari. In de komende maanden zullen de partijen verder onderhandelen over de details. “Naar verluidt zal er een loonstijging van 61,5 procent over een periode van 6 jaar worden afgesproken”, aldus Van Harn.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was AkzoNobel met een winst van 3,6 procent. De aankondiging van Akzo om te focussen op de coatingactiviteiten en een strategische evaluatie uit te voeren van de eigen portfolio met decoratieve verf, is positief, zo stelde analist Stijn Demeester van ING.

De analist denkt dat er voldoende interesse zal zijn voor de decoratieve verven van Akzo in Zuid-Azië.

Randstad won 1,2 procent op 44,43 euro. RBC verlaagde het koersdoel voor de uitzender van 49 naar 46 euro.

De verzekeraars Aegon en ASR wonnen 1,0 en 0,8 procent.

Alleen de sectorgenoten RELX en Wolters Kluwer verloren meer dan een procent.

In de AMX ging Just Eat Takeaway aan de leiding met een winst van 4,0 procent. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel, maar herhaalde wel het koopadvies voor de maaltijdbezorger. 

Air France-KLM won 2,6 procent en Allfunds steeg met 2,4 procent.

Fagron, Van Lanschot en Corbion leden kleine verliezen.

Bij de smallcaps ging Fastned 2,0 procent hoger en won Heijmans 1,9 procent. Vastned verloor 0,4 procent.

Lavide won 27 procent. Lavide heeft een eerste investering ontvangen van Haerlem Capital ter waarde van 50.000 euro. Ook komt er een nieuwe CEO.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!



Share.

Leave A Reply

Exit mobile version