(ABM FN-Dow Jones) Na de uitgelekte cijfers van ASML op dinsdag belandde de AEX afgelopen week weer onder de 900 punten om vervolgens in de dagen erna weer op te krabbelen, tot ruim 903 punten op vrijdag. Dat gold uiteindelijk ook voor ASML, dat donderdag nog op een verlies van circa 20 procent stond voor de week, maar richting het weekend eindelijk weer de weg omhoog vond en op de laatste handelsdag van de week nog zo’n 5 procent steeg.

Hoewel veel analisten hun koersdoelen op ASML afgelopen week verlaagden, vinden ze het aandeel allemaal nog koopwaardig. Zoals analisten van Jefferies zeiden: er is geen structurele tegenwind.

CEO Christophe Fouquet zei in een toelichting op de uitgelekte cijfers dat AI het goed blijft doen, maar dat andere marktsegmenten meer tijd nodig hebben om te herstellen. “Het lijkt nu dat het herstel meer geleidelijk is dan eerder voorzien. En de verwachting is dat dit in 2025 doorzet”, aldus de topman. ASML heeft in het vierde kwartaal circa 2 miljard euro aan EUV-orders nodig om het middenpunt van de outlook voor 2025 te halen, zei het bedrijf verder.

Verder meldde persbureau Reuters afgelopen week dat Samsung Electronics de leveringen van nieuwe ASML-machines heeft uitgesteld voor de nieuwe fabriek in Texas. De reden is volgens Reuters dat Samsung nog geen grote klanten voor het project heeft weten binnen te halen.

ASML verloor afgelopen week bijna 14 procent. Besi daalde bijna 6 procent op weekbasis en ASMI verloor bijna 10 procent. Afgelopen week werd bekend dat een partij mogelijk bereid is een overnamebod uit te brengen op ASM PT, waarin ASMI een belang van 25 procent heeft. Persbureau Bloomberg meldde eerder dat KKR interesse zou hebben.

Ahold Delhaize ging afgelopen week onderuit met bijna anderhalf procent, nadat UBS zijn verkoopadvies handhaafde, omdat investeringen in het Amerikaanse Stop & Shop de marges zullen drukken.

Randstad daalde licht en wist daarmee de schade te beperken nadat sectorgenoten ManPowerGroup en Page Group met tegenvallende cijfers kwamen. Randstad is komende dinsdag aan de beurt. Verder maakte het bedrijf afgelopen week bekend dat het Jesus Echevarria heeft benoemd tot nieuwe chief operating officer, als vervanger van Chris Heutink, die begin 2025 terugtreedt.

Onder de hoofdaandelen won Philips 0,4 procent bij een slotkoers van 29,50 euro op vrijdag, na een adviesverhoging van ABN AMRO Oddo waarbij het koersdoel bijna verdubbelde naar 40,00 euro. De korting waartegen Philips noteert, is volgens de bank onterecht.

ABN AMRO leverde op weekbasis 1,5 procent in, nadat de Nederlandse staat bekendmaakte het belang verder te willen verkleinen, van 40,5 naar circa 30 procent.

Sectorgenoot ING steeg licht op weekbasis en verzekeraars deden goede zaken. ASR steeg met 2,4 procent, NN Group won 2,8 procent en Aegon ging op weekbasis 3,4 procent hoger.

Adyen was afgelopen week koploper, met een plus van 4,3 procent. Shell verloor 1,7 procent door de dalende olieprijzen.

In de AMX won Air-France KLM juist 7,3 procent omdat de olieprijzen lager op weekbasis stonden.

Inpost steeg met 8,0 procent nadat het bedrijf bekendmaakte het resterende belang van 70 procent in Menzies Distribution Group te hebben overgenomen voor 60,4 miljoen pond.

Een grote verliezer was Just Eat Takeaway, dat bijna 14 procent minder waard werd op weekbasis na kwartaalcijfers. Vooral het aantal orders viel tegen. Ondanks de vertraging ligt de maaltijdbezorger nog steeds op schema om de doelen voor dit jaar te halen, merkte Deutsche Bank op, maar beleggers haalden de maaltijdbezorgers niettemin genadeloos onderuit. UBS verlaagde het koersdoel voor Just Eat, maar handhaafde het koopadvies.

Alfen verloor 4,4 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen en kostenbesparingen. Opnieuw een negatieve update en dat slechts drie weken voor de kwartaalcijfers, stelde Degroof Petercam in een rapport. Jefferies verwacht in 2025 een herstel van de EBITDA.

Kort voordat Alfen met de nieuwe doelen kwam, was analist Joren Van Aken van Degroof Petercam in de studio van ABM Financial News op Beursplein 5. Hij zei toen dat Alfen nog niet koopwaardig is.

 

Klik hier voor: Alfen nog niet koopwaardig

WDP leverde op weekbasis 4,7 procent in, na het openen van de boeken op vrijdag, waarbij de outlook werd gehandhaafd. Jefferies was niet enthousiast over het kwartaalbericht, maar Berenberg beschouwt de doelstellingen van WDP als haalbaar.

De cijfers van Basic-Fit kregen wel een positief onthaal. Het aandeel won afgelopen week 3,0 procent. Toch leverde het derde kwartaal geen grote verrassingen op, zo stelde Degroof Petercam.

In de AScX won CM.com afgelopen week na cijfers 1,3 procent. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal naar tevredenheid gepresteerd en inmiddels verschuift de focus weer naar groei. “Volgend jaar groei én de kosten onder controle houden”, zei CEO Jeroen van Glabbeek in gesprek met ABM Financial News.

Pharming steeg met bijna 6 procent en voerde daarmee de lijst van kleine aandelen aan.

Fastned ging 3,5 procent hoger. Het laadpalenbedrijf is in het derde kwartaal van 2024 harder gegroeid dan de markt, aldus het bedrijf. Jefferies sprak van een sterk derde kwartaal. Berenberg verlaagde het koersdoel.

NSI verhoogde afgelopen week de outlook opnieuw maar daalde toch 1,7 procent op weekbasis. Volgens Degroof Petercam lijkt de markt uit te bodemen en zijn waardetoevoegende deals mogelijk op komst.

Avantium verloor 1,1 procent. Het bedrijf gaat samenwerken met Royal Vezet voor de productie van duurzame PEF-verpakkingen voor de salades van Albert Heijn. Er werden geen financiële details gemeld.

Sligro daalde na cijfers met 1,6 procent. Degroof Petercam zag geen verrassingen in de resultaten.

Nedap heeft zijn groeiverwachting voor dit jaar los moeten laten, nu de negatieve trend in de melkveehouderij langer duurt dan verwacht, maar de prijzen van melk en veevoer bewegen de goede kant op, zo zei CFO Daniëlle van der Sluijs van Nedap tegen ABM Financial News. Het aandeel verloor 2,1 procent op weekbasis.

Theon International heeft in de eerste negen maanden van 2024 een fors hogere omzet geboekt, terwijl ook het aangepaste resultaat flink omhoog ging. Het Griekse bedrijf, dat onder meer nachtkijkers maakt, handhaafde de omzetverwachting, maar zal dit jaar wel iets meer investeren. Het aandeel daalde met 6,8 procent op weekbasis.

Op de lokale markt won Onward Medical ruim 17 procent. Het bedrijf tekende een overeenkomst met CEA voor exclusieve rechten op Clinatec’s Wimagine Brein-Computer Interface (BCI) technologie.

Bron: ABM Financial News






Share.

Leave A Reply

Exit mobile version