Na opnieuw een winstweek is de Dividendportefeuille de klap van begin deze maand (-5% op weekbasis) weer helemaal te boven. Echt grote uitschieters waren er nauwelijks met vooral een sterk valuta-effect.

De Dividendportefeuille pluste op weekbasis 0,7% en nadert met een huidige waarde van €516.371 de recordstand van eind juli van €517.902 tot slechts 0,3%. Het was ditmaal vooral de Amerikaanse dollar, die flink inleverde tegenover de euro, die roet in het eten gooide. In 2024 staat de Amerikaanse munt nu op 1,3% verlies ten opzichte van de euro bij een huidige stand van 0,894.

Dat was medio april nog 0,94, ofwel ruim 4% meer. Die zwakkere dollar zien we vooral ook terug in de weging van de Amerikaanse aandelen met nu 69,7%, tegen eigenlijk ruim 70% tot dusverre het hele jaar. Dat het percentage niet lager uitvalt komt vooral door de veel betere performance van de Amerikaanse aandelen die natuurlijk bewust een zware weging hebben. Qua dividendhistorie en groei kunnen Europese aandelen niet tippen aan hun Amerikaanse ‘peers’.

En qua rendement blijft Europa ook gewoon achter, wat keer op keer wordt bewezen met de Dividendportefeuille die per saldo steeds zwaarder belegd is in Amerikaanse aandelen, zonder dat er extra geld in gestopt wordt. Nadeel van de zwakkere dollar is overigens ook dat de dividendgroei dit jaar wat onder druk komt te liggen met als simpele verklaring dat het grootste deel van het dividend in dollars wordt ontvangen.

American Financial Group

In dat kader helpt het natuurlijk wel dat de twee jongste aankopen min of meer garant staan voor een dubbelcijferige jaarlijkse dividendverhoging, net als het precies een jaar geleden gekochte American Financial Group (AFG). Ik kocht deze verzekeraar op 25 augustus 2023 op een koers van $115,11, inmiddels is AFG goed voor een rendement van 18,6%. Dat laatste onderstreept ook nog maar eens mijn overtuiging dat de koers van het aandeel op lange termijn de ontwikkeling van het dividend volgt.

American Financial verhoogde vorige week het dividend met 12,7% naar $0,80 per kwartaal en keerde eerder dit jaar al een mooi speciaal dividend uit na twee extra uitkeringen in 2023. Per saldo gaan groei van dividend en beurskoers in jaar 1 voor AFG zodoende hand in hand. In de praktijk loopt de beurskoers zelfs vaak vooruit op de ontwikkeling van het dividend bij de sterkste dividendgroeiers, met Parker Hannfin(+1000%) en Microsoft (+2000%) als ultieme voorbeelden binnen de dividendportefeuille.

Nauwelijks uitschieters

In een per saldo saaie week qua individuele uitschieters viel eigenlijk alleen dakbedekkings-, isolatie- en (sinds kort) ook deurenspecialist Owens Corning op met ruim 7% winst zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor was.

Owens Corning werd twee jaar geleden gekocht en is nu goed voor 41% winst, precies het dubbele van de gemiddelde jaarlijkse dividendgroei over de laatste vijf jaar. Ook hier gaan dividend en koers dus hand in hand. In december reken ik wederom op een dubbelcijferige verhoging door Owens Corning.

Van de twee nieuwe aankopen van vorige week is vooral Dell Technologies ijzersterk gestart. Dell, dat kan profiteren van de sterke groeiende markt voor AI-computers de komende jaren, komt donderdag 29 augustus met cijfers die in het volgende nummer nader besproken zullen gaan worden.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version