Het nieuwste crypto-initiatief van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump biedt beleggers weinig meer dan een ticket zonder bestemming, observeren analisten.
Donald Trump en zijn zonen lanceerden onlangs World Liberty Financial (WLF), een cryptoproject dat traditionele bankdiensten zou moeten moderniseren. Twee weken na de start van de verkoop vragen beleggers zich echter af wanneer ze hun tokens kunnen verhandelen. Met meer dan 16.000 houders van een token zonder stemrecht, zonder verhandelbaarheid en zonder duidelijk perspectief, lijkt het project vooral onzekerheid te scheppen. Tim Broekmans, de oprichter van het blockchaindata-analyseplatform TradePremium, waarschuwt: “Slechts 30 procent van de tokens gaat naar het publiek. Met zo’n verdeling bestaat het risico dat de belangen van de oprichters voorop staan.”
Geen stemrecht of winstuitkering
World Liberty Financial heeft inmiddels miljoenen dollars opgehaald en mikt op een totaalbedrag van 300 miljoen dollar. Toch biedt het token geen enkele rechten, zoals stemrecht of een dividend, die bij projecten zoals Uniswap en Aave wel gebruikelijk zijn. Adam Morgan McCarthy van Kaiko Research omschrijft tegenover Bloomberg het WLF-token als een “kwitantie voor iets dat nog niet bestaat”. Voor veel beleggers voelt dit dan ook aan als een “inactieve belegging”, zonder zekerheid over toekomstige waarde. Broekmans wijst op de risico’s van de beperkte verdeling: “Met zo’n verdeling bestaat het risico dat de belangen van de oprichters voorop staan, wat zowel Trumps imago als dat van de cryptogemeenschap kan schaden.”
Het WLF-token kent geen verhandelbaarheid en blijft voorlopig vastzitten zonder secundaire markt. Dat betekent dat beleggers hun investering niet kunnen terughalen en geen zekerheid hebben dat dit in de toekomst verandert. Broekmans noemt dat gebrek aan verhandelbaarheid “een duidelijke rode vlag” voor beleggers. Dit type opzet, zo voegt hij toe, kan bij ongeregeldheden zelfs leiden tot strengere regelgeving in de hele cryptosector. “Wanneer beleggers hun geld bijvoorbeeld niet kunnen terughalen, kan dat ertoe leiden dat de Amerikaanse overheid verdere maatregelen neemt tegen de hele cryptosector. Dat kan op zijn beurt de ruimte voor innovatie beperken”, legt hij uit.
Politieke motieven
Hoewel World Liberty Financial suggereert een stabiele basis te hebben, zoals het gebruik van stablecoins, blijft de waarde van het WLF-token speculatief en onzeker. Daarnaast wekken de leiders achter het project, Chase Herro en Zachary Folkman, twijfels over de intenties van WLF. Volgens de Financial Times hebben beide heren een verleden van juridische kwesties en controversiële zakelijke praktijken, wat beleggers zorgen baart. Herro, die ooit gevangen zat wegens drugshandel, heeft daarnaast te maken gehad met fraudezaken en andere zakelijke beschuldigingen. Ook Folkman is betrokken geweest bij schuldenprocedures en werd aangeklaagd voor wanbetaling van huur. Het vertrouwen in hun zakelijk inzicht en betrouwbaarheid lijkt beperkt.
‘Trump mag zich dan voordoen als pro-crypto, maar zonder technische kennis en met zijn politieke belangen op de voorgrond, zou dit soort projecten juist tot strengere regulering kunnen leiden en de innovatie op langere termijn kunnen schaden’
Blockchaindata-analist Tim Broekmans
“Het project zou wellicht meer geloofwaardigheid hebben als het was opgezet door experts in blockchaintechnologie”, duidt Broekmans. De interne verdeling binnen WLF geeft Trump en zijn bedrijf bovendien een stevig aandeel: hij heeft aanspraak op 22,5 miljard tokens, goed voor 337,5 miljoen dollar, en recht op 75 procent van de netto-inkomsten. Broekmans voegt toe dat Trumps belangen in het project “eerder financieel dan technologisch gedreven zijn”.
De lancering van WLF, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wekt bij velen achterdocht. Trump, die nu pro-crypto is, noemde bitcoin vroeger een “scam”. Broekmans vindt de timing “sterk verdacht”, aangezien het project midden in de campagne op de markt is gebracht. “Dat roept het vermoeden op dat het vooral is opgezet om Trumps campagne te financieren”, meent de analist.
Volgens Broekmans blijft de cryptogemeenschap Trump echter voorlopig steunen, ook al is hij verre van een expert. “Het verschil tussen een cryptogelover en een crypto-expert is essentieel”, klinkt het. “Trump mag zich dan voordoen als pro-crypto, maar zonder technische kennis en met zijn politieke belangen op de voorgrond, zou dit soort projecten juist tot strengere regulering kunnen leiden en de innovatie op langere termijn kunnen schaden.”
Bullish
De huidige bullish trend (een koersstijging verwachtend) in de cryptomarkt lijkt mede te zijn ingegeven door de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. “Speculatie speelt altijd een grote rol voorafgaand aan de verkiezingen, zowel bij aandelen als bij risicovolle activa zoals crypto”, legt Broekmans uit. “Beleggers speculeren hierbij op een pro-cryptobeleid van Trump, mocht hij winnen.” Verder noemt Broekmans nog enkele andere factoren die onlangs de prijs van de bitcoin omhoog hebben gedreven, waaronder een zogeheten ‘short squeeze‘, waarbij posities van beleggers die speculeerden op prijsdalingen gedwongen werden te sluiten, wat de prijs verder opstuwde.
Daarnaast noemt hij de sterke instroom via bitcoin-ETF’s, met een recent recordbedrag van 820 miljoen dollar, en nieuwe liquiditeitsinjecties vanuit China. “De combinatie van verkiezingsspeculatie, short squeezes, toenemende ETF-stromen en wereldwijde liquiditeit zijn de belangrijkste oorzaken voor de huidige prijsstijging van bitcoin”, betoogt Broekmans.
In het oog springende cijfers
300 miljoen dollar – Het beoogde totaalbedrag dat World Liberty Financial wil ophalen.
22,5 miljard tokens – Het aantal tokens dat Trump en zijn partners via DT Marks DEFI LLC ontvangen, met een initiële waarde van 337,5 miljoen dollar.
75 procent – Het aandeel van de netto-inkomsten dat Trump en zijn team behouden volgens de “gold paper” van WLF.
16.000 beleggers – Het huidige aantal houders van de WLF-token zonder stemrecht of verhandelbaarheid.
30 procent – Het aandeel van de tokens dat daadwerkelijk beschikbaar is voor het publiek, de rest is voor insiders.
820 miljoen dollar – Recordbedrag aan bitcoin-aankopen via ETF’s op één dag, een factor in de huidige “bullish” trend in de cryptomarkt.