Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs leverde maandag aan het einde van de ochtend iets in, waarbij het koersverlies van Exor na een winstwaarschuwing van Stellantis opviel. Daarentegen won Aperam terrein na een positieve mededeling over de marktomstandigheden.

De AEX daalde maandag rond half 11 met 0,4 procent naar 913,53 punten.

Er was vanochtend wisselend nieuws over de Chinese economie, maar de cijfers leken minder slecht dan verwacht.

“Op de laatste handelsdag voor de ‘Golden Week’, een nationale vakantieweek, schieten de Chinese beurzen vanochtend nog eens procenten omhoog. Vorige week was de beursstemming al uitstekend na de bijna dagelijkse aankondigingen van stimuleringsmaatregelen, vandaag komt er nog een schepje bovenop”, zag investment manager Simon Wiersma van ING.

De Chinese CSI300 aandelenindex beleefde volgens Rabobank zelfs zijn beste kwartaal sinds 2019 en dat heeft zeker ook te maken met de plus van 8,5 procent die er vandaag op de borden staat. “Dat is de grootste stijging van de index sinds 2008!”, aldus marktanalist Erik-Jan van Harn.

Voor vanmiddag kijken beleggers nog uit naar de Duitse inflatie en de inkoopmanagersindex uit Chicago.

De euro/dollar steeg naar 1,1189 en de olieprijs herstelde wat.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Philips aan de leiding met een bescheiden winst van 0,5 procent. DSM-Firmenich steeg 0,3 procent na een kleine koersdoelverhoging door UBS. Ook Besi en ASMI wonnen 0,3 procent.

IMCD en AkzoNobel verloren 1,3 en 1,7 procent en Exor daalde met 3,7 procent. Stellantis, waar Exor een groot belang in heeft, verlaagde de outlook voor 2024 stevig. De Duitse autofabrikanten gingen Stellantis al voor.

In de AMX ging Aperam aan de leiding met een winst van 4,0 procent, nadat de fabrikant melding maakte van een positieve ontwikkeling van de marktvolumes en prijzen in de vakantieperiode. Ook zette Jefferies het aandeel op de kooplijst. 

Basic-Fit won 3,7 procent en SBM Offshore werd 1,3 procent duurder nadat ING het aandeel op de favorietenlijst plaatste. Air France-KLM en Alfen verloren daarentegen circa 3 procent.

Bij de smallcaps ging BAM 2,2 procent hoger en won sectorgenoot Heijmans 1,6 procent. Ebusco verloor 2,6 procent en Pharming 3,3 procent. Dit weekend bleek uit een melding bij de AFM dat belegger Van der Valk het belang in Ebusco heeft verkleind tot minder dan 5 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!




Stellantis noteerde tegen ongeveer 3 keer de winst. Dus de markt ging er allang vanuit dat omzet- en winstdoelstellingen niet realistisch waren. Dan verbaast het me dat de koers met 15 procent daalt wanneer het bedrijf dit bevestigt. Ik denk dat de markt overdrijft en de koers te laag staat. Maar met dit sentiment ga ik zeker niet bijkopen.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version