Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verder gedaald, waarbij halfgeleideraandelen de techzware index opnieuw omlaag trokken. De AEX verloor 1,4 procent op een slot van 879,29 punten en leverde op weekbasis meer dan 4 procent in.

De aandacht ging in aanloop naar het weekend uit naar het langverwachte banenrapport uit de Verenigde Staten. In augustus kwamen er 142.000 banen bij, waar werd gerekend op 161.000. De banengroei voor juli werd bijgesteld van 114.000 tot 89.000 en die voor juni van 179.000 tot 118.000.

Verder daalde de werkloosheid conform de verwachting van 4,3 tot 4,2 procent en stegen de uurlonen op jaarbasis met 3,8 procent, na een loongroei van 3,6 procent in juli.

Econoom James Knightley van ING wees op de neerwaartse herzieningen van eerdere banencijfers. “Kunnen we het cijfer van vandaag dus echt vertrouwen?”, aldus de marktkenner.

Volgens ING laat het rapport de markten nog steeds gissen of de Federal Reserve op 18 september de rente zal verlagen met 25 of 50 basispunten. Dat bleek vrijdag ook uit de FedWatch Tool van CME, die schommelde tussen de 47 en 53 procent betreffende de verwachting voor een verlaging van 50 basispunten.

Voorlopende indicatoren suggereren volgens Knightley dat er verdere zwakte in het verschiet ligt en ING verwacht dat ook dat de Fed zal kiezen voor een verlaging met 50 basispunten over twee weken.

“Maar het is een close call”, volgens de econoom, “op basis van het feit dat de inflatieangst is afgenomen en dat de Fed de zwakte van de arbeidsmarkt, die volgens ons de komende maanden steeds duidelijker zal worden, voor wil zijn.”

De euro/dollar veerde na het banenrapport op tot 1,1150, maar zakte vervolgens weer terug tot 1,1095. De Amerikaanse obligatierentes bewogen volatiel.

De olieprijzen daalden deze week al zo’n vijf procent, hoewel OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met twee maanden uitstelt.

Volgens grondstoffenspecialist Ole Hansen van Saxo Bank hebben het kartel en diens partners, net als veel andere voorspellers, de vooruitzichten voor de groei van de vraag in 2024 verkeerd ingeschat, vooral door een afnemende vraag in China.

Stijgers en dalers

RELX deed goede zaken in de AEX, met een winst van 0,9 procent. Verder steeg koploper Philips met 1,3 procent, terwijl NN Group 0,5 procent in het groen eindigde.

Hekkensluiter ASML daalde met 5,4 procent. ASML heeft voortaan exportlicenties van de Nederlandse overheid nodig voor drie type exemplaren van zijn Twinscan in plaats van één. Voorheen moest ASML voor die twee vergunningen in Washington zijn. Volgens ASML zullen de nieuwe export maatregelen dan ook geen effect hebben op de outlook voor 2024 of voor de lange termijn scenario’s van het bedrijf. Vrijdag kwam ook het bericht dat Washington nieuwe exportrestricties voor China overweegt.

Verder leverde ASMI 3,1 procent in en daalde Besi met 3,3 procent. Prosus verloor 3,2 procent.

InPost ging aan kop in de Midkap, met een winst van 11,7 procent. In het tweede kwartaal van 2024 liepen de volumes iets sterker op dan in de eerste drie maanden van dit jaar. “Inpost bevestigde de outlook voor 2024, waarmee het verwacht te ‘outperformen’ en marktaandeel te winnen in alle markten”, aldus zakenbank Jefferies, dat denkt dat de consensus voor de EBITDA in 2024 iets zal worden verhoogd.

AMG leverde 5,1 procent in, terwijl Alfen en Basic-Fit 4,1 procent verloren.

Bij de kleinere aandelen ging Theon aan kop met een winst van 4,9 procent. Vastgoedfondsen Wereldhave en NSI stegen respectievelijk 2,1 en 1,0 procent.

De bouwers BAM en Heijmans daalden met 2,0 en 2,7 procent. Kendrion verloor 4,2 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot meer dan 2 procent lager.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!



Share.

Leave A Reply

Exit mobile version