(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een flink hogere opening tegemoet, na de koersklappen van maandag.
IG voorziet een openingswinst van 164 punten voor de Duitse DAX en een plus van 74 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 75 punten hoger te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn maandag behoorlijk lager geëindigd, maar de verliezen liepen tijdens de middaghandel wel iets terug na gunstige Amerikaanse macrocijfers.
Afgelopen week waren de beurzen ook al in mineur, waarbij het sentiment werd gedomineerd door recessiezorgen. Een weekend bezinning hielp niets, want maandagochtend was de stemming opnieuw somber.
De abrupte wereldwijde verkoopgolf suggereert een aanzienlijk verlies aan vertrouwen, ook al is het onduidelijk of de zwakkere Amerikaanse cijfers in lijn zijn met een groeivertraging die weinig kwaad kan, of dat deze daadwerkelijk wijzen op een echte harde landing en recessie, zei Kallum Pickering van Peel Hunt.
Ondanks de toegenomen kans op een recessie in de Verenigde Staten vond de Federal Reserve het afgelopen week niet nodig om de rente al te verlagen. Daardoor lijkt het steeds meer alsof de Fed achter de feiten aanloopt en al te laat is met het verlagen van de rente, ook als dat wel in september gebeurt.
De Japanse Nikkei ging maandag met ruim 12 procent onderuit, het grootste dagverlies sinds oktober 1987. Daarmee is de index zijn behaalde winst voor dit jaar kwijt en het verlies van 25 procent sinds de recente piek in juli betekent dat de Nikkei nu in een zogeheten bear market zit.
Vorige week verhoogde de Bank of Japan de rente, terwijl de Fed dus nog afwacht. Zo komt volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx “de beruchte carry-trade” onder spanning te staan.
“Bij een zogeheten carry trade lenen beleggers in dit geval al jaren de Japanse yen tegen een lage rente in eigen land en kopen ze daar vervolgens activa in een ander land (veelal Amerikaanse bonds) met een hoger rendement. Door de enorme renteverschillen en het duidelijke beleid van de Japanse centrale bank, kon dit spelletje ‘bijna’ niet fout gaan”, volgens Blekemolen, totdat de BoJ de rente afgelopen week besloot te verhogen.
Het rendement op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar daalde maandag met 20 basispunten tot 0,754 procent. De verwachtingen voor nieuwe renteverhogingen door de Bank of Japan nemen af. De dollar verloor terrein ten opzichte van de Japanse yen. De koers verhandelde maandag op 142,58, waar dat recent nog 160 yen was.
Een klein beetje goed nieuws was er maandag wel voor de Japanse economie, want de dienstensector in het land is in juli weer gegroeid. Dit nadat vorige week bleek dat de Japanse industrie afgelopen maand juist is gekrompen.
In de eurozone was het beeld anders: daar kromp de industrie in juli opnieuw, zo werd afgelopen week bekend, maar bleek maandag ook dat de dienstensector in dezelfde maand minder hard is gegroeid. Zo bleef de samengestelde index voor juli nog maar net boven de grens van 50 die groei aanduidt.
Volgens Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, groeide de economie in de eurozone in juli in een “slakkentempo”.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt waren er nauwelijks stijgers. Infineon viel op na het openen van de boeken, waarbij de halfgeleiderspecialist de outlook licht verlaagde en bekendmaakte 1.500 banen te zullen schrappen. Toch won het aandeel 1,3 procent, waarmee een verlies van eerder op de dag werd goedgemaakt.
In Amsterdam deden chippers ook goede zaken. Besi was maandag de grootste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. Bij opening daalde het aandeel nog hard. ASML steeg 1,2 procent en ASMI won 0,6 procent. Volgens analisten van Bank of America hebben ASML en ASMI beperkt last van de bezuinigingen die Intel vorige week aankondigde. Verder meldde persbureau Reuters op basis van uitspraken van de topman van Intel dat ASML bezig is om een tweede van zijn High NA EUV-machine aan de Amerikaanse chipreus te leveren.
Siemens Healthineers wist maandag ook in het groen te blijven in de DAX. Financials als Deutsche Bank behoorden samen met Duitse auto-aandelen tot de grootste dalers, maar E.ON leverde het meeste in, met een verlies van 4,8 procent. Zalando daalde met 4,3 procent.
Elders stonden financiële waarden ook onder druk. BNP Paribas verloor 1,8 procent, UniCredit daalde 2,5 procent en ING, gecorrigeerd voor ex-dividend, leverde 2,8 procent in.
In Parijs werden verder de aandelen van luxemerken als Hermes, Pernod Ricard en LVMH verkocht, maar daalden automakers Stellantis en Renault nog harder, net als chipper STMicroelectronics. Hekkensluiter in de CAC 40 was Teleperformance, met een verlies van 5,4 procent. L’Oreal en Thales wisten in het groen te blijven. L’Oreal kondigde aan dat het een belang van 10 procent heeft genomen in Galderma. Het aandeel steeg 1,0 procent. Thales steeg 0,9 procent.
Euro STOXX 50 4.564,72 (-1,6%)
STOXX Europe 600 487,05 (-2,2%)
DAX 17.339,00 (-1,8%)
CAC 40 7.148,99 (-1,4%)
FTSE 100 8.008,23 (-2,0%)
SMI 11.543,25 (-2,8%)
AEX 860,44 (-2,1%)
BEL 20 3.888,56 (-3,2%)
FTSE MIB 31.293,52 (-2,3%)
IBEX 35 10.423,40 (-2,3%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat dinsdag een helgroene opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag nog flink lager geëindigd. De VIX index, ook wel bekend als de angstbarometer, noteerde maandag op ruim 37 punten en dat is het hoogste niveau in ruim drie jaar.
“Al met al zijn we getuige van een zeer vervelende start van de handelsweek. Augustus 2024 kan de geschiedenis ingaan als een mogelijk keerpunt in de bullmarkt van dit jaar”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
“Het bredere marktnarratief heeft vorige week een scherpe wending genomen. Van zorgen over hoge inflatie zijn de markten in één week helemaal naar het andere eind van het spectrum gegaan met zorgen over een mogelijke recessie in de VS”, legde Charu Chanana, hoofd FX-strategie van Saxo Bank uit.
Het zwakke Amerikaanse banenrapport van juli, waarin er slechts 144.000 banen werden gecreëerd en de werkloosheid steeg naar 4,3 procent, “hebben de zorgen aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk achterloopt met het verlagen van de rente”, aldus Chanana.
Markten zijn ook overdreven optimistisch geworden over het versoepelen van het monetaire beleid, volgens de expert van Saxo Bank. Inmiddels worden tot vijf Amerikaanse renteverlagingen verwacht dit jaar, waar dat er eerder nog twee waren.
Vranken wees verder op de ‘crowded trade’ van Big Tech in de VS, waar grote beleggers ook posities verkopen. Zo maakte Warren Buffett bekend dat Berkshire Hathaway bijna de helft van zijn belang in Apple van de hand heeft gedaan. Berkshire verkocht recent ook al plukken aandelen Bank of America.
“De kans is groot dat retailbeleggers in de VS, die massaal zijn blootgesteld aan Amerikaanse aandelen met recordposities in vergelijking met het vermogen van huishoudens, dit voorbeeld zullen volgen. Dat zou de markten nog meer onder druk kunnen zetten”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.
Dat zou een “zichzelf vervullende marktdaling kunnen veroorzaken, waardoor een negatief welvaartseffect ontstaat. Dat is volgens mij een groter risico voor de economie dan de banenmarkt”, waarschuwde Vranken.
De zorgen over een recessie in de VS werden maandag slechts beperkt getemperd door gunstige PMI-data over de Amerikaanse dienstensector. Uit de cijfers van ISM bleek dat de dienstensector in juli weer is gegroeid. De index van S&P toonde een stabiele groei.
“Bemoedigend nieuws”, vond Chris Williamson van S&P Global. Naast een “solide” economische groei wees hij op een afkoelende prijsinflatie.
De Amerikaanse macro-economische agenda is de komende dagen weinig spannend, met uitzondering van de wekelijkse steunaanvragen op donderdag.
De olieprijzen bewogen volatiel richting de settlement, met enerzijds de recessiezorgen en anderzijds de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, waar wordt gevreesd voor een Iraanse vergeldingsactie nadat recent een Hamas-kopstuk werd gedood in Teheran. Iran houdt Israël hiervoor verantwoordelijk. WTI werd maandag uiteindelijk 0,8 procent goedkoper op iets minder dan 73 dollar per vat.
Bedrijfsnieuws
Nvidia daalde maandag ruim 6 procent, na een artikel van The Information dat het uitleveren van Nvidia’s nieuwe generatie AI-chips een vertraging van minimaal 3 maanden oploopt.
Andere chipaandelen stonden eveneens onder druk. Broadcom en de Amerikaanse notering van TSMC verloren zo’n anderhalf procent. Micron Technology en Super Micro Computer leverden 2,5 procent in.
Intel, dat vrijdag al 26 procent verloor na tegenvallende cijfers, een matige outlook en een aangekondigde reorganisatie, plus het opschorten van het dividend, leverde maandag nog eens 6 procent in.
Elders stonden techzwaargewichten als Microsoft, Apple en Amazon ook onder druk, met verliezen van 3 tot 5 procent. Alphabet verloor 4,5 procent. Google-moeder Alphabet heeft een mededingingszaak tegen de Amerikaanse overheid verloren, zo werd maandag bekend.
Amerikaanse bankaandelen hadden het maandag ook lastig. Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en JPMorgan daalden zo’n 2 tot 4 procent.
BioNTech sloot ruim 3 procent lager, nadat het Duitse biotechbedrijf met een Amerikaanse notering teleurstellende kwartaalcijfers rapporteerde, vanwege de aanhoudende verkoopdaling van zijn coronavaccin.
Tyson Foods steeg ruim 2 procent, na beter dan verwachte resultaten, waarbij het vleesverwerkingsbedrijf sprak van een ‘positieve ommekeer’.
Japanse aandelen met een notering in de VS daalden minder hard dan in Tokio. Sumitomo Mitsui Financial Group verloor voorbeurs nog 14,5 procent, na een daling van 16 procent in Tokio, maar tijdens de reguliere handel op Wall Street werd het verlies beperkt tot iets minder dan 4 procent.
Berkshire Hathaway heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien stijgen. Dit bleek zaterdag uit cijfers van het investeringsvehikel van Warren Buffett. Verder meldde Berkshire dat het afgelopen kwartaal voor 75,5 miljard dollar aan aandelen verkocht, waaronder dus aandelen Apple en Bank of America, waardoor de kaspositie van het bedrijf steeg naar een record van bijna 277 miljard dollar. Aandelen van Berkshire daalden maandag ruim drie procent.
S&P 500 index 5.186,33 (-3,0%)
Dow Jones index 38.703,27 (-2,6%)
Nasdaq Composite 16.200,08 (-3,4%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag in het groen, waarbij vooral het koersherstel voor de Japanse beurs opviel.
Nikkei 225 34.222,88 (+9,1%)
Shanghai Composite 2.861,87 (+0,0%)
Hang Seng 16.775,65 (+0,5%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0951. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,0959.
USD/JPY Yen 145,48
EUR/USD Euro 1,0951
EUR/JPY Yen 159,32
MACRO-AGENDA:
06:30 Reserve Bank of Australia – Rentebesluit (Aus)
08:00 Fabrieksorders – Juni (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen – Juni (eur)
14:30 Handelsbalans – Juni (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Adecco – Cijfers tweede kwartaal (Zwi)
07:00 Bayer – Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:00 Zalando – Cijfers tweede kwartaal (Dld)
13:00 Caterpillar – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Yum Brands – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Uber – Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Rivian – Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Super Micro Computer – Cijfers vierde kwartaal (VS)
Bron: ABM Financial News