Het aantal jonge instromers in het vak is in geen vijftien jaar zo laag geweest in de VS.

Accountant worden moet gemakkelijker en goedkoper worden. Dit om een crisis in het vak te voorkomen. Dat stelt Paul Knopp, hoofd van KPMG US, in de Financial Times.

  • Het aantal accountants dat afstudeerde is gezakt van 100.000 (2016) naar 67.000 (2022)
  • Andere opleidingen stellen minder strengen opleidingseisen en zijn goedkoper
  • In andere beroepen verdienen jonge instromers meer dan in de accountancy
  • Onder druk van de sector is de studie versoepeld

In de VS kiezen steeds minder jongeren voor een universitaire opleiding tot accountant. Het aantal Amerikaanse accountancy-studenten is gedaald tot het laagste niveau in vijftien jaar. Het aantal nieuw gediplomeerde accountants daalde van 100.000 in 2016 tot iets meer dan 67.000 in 2022.

Tegelijkertijd heeft 75 procent van de accountants de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of zit daar tegenaan. Kantoren zijn bang dat ze binnenkort niet meer aan voldoende accountants hebben om het vele controlewerk te doen.

Amerikaanse accountantskantoren schroeven de eisen naar beneden die ze stellen aan opleidingen van accountants. Dit uit angst dat ze straks niet genoeg accountants kunnen krijgen. Het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) – de Amerikaanse broer van de NBA – heeft lang tegengestribbeld tegen verlaging van de opleidingseisen, maar haalt alsnog bakzeil … Lees verder

“We hebben meer accountants nodig bij bedrijven en buiten de Big Four”, aldus Knopp. “De sector waarin we actief zijn, is systemisch belangrijk voor het functioneren van de kapitaalmarkten.”

Knopp was de eerste leider van een Big Four-kantoor in de VS die het schrappen steunde van een vijfde jaar studiejaar voor accountancystudenten. In de VS duurt de opleiding tot accountant vier jaar.

Elders in de Amerikaanse financiële dienstverlening en in de technologie zijn de opleidingsvereisten soepeler. Startsalarissen zijn er de afgelopen jaren verder verhoogd, ook een reden waarom de accountancy in de VS de concurrentieslag op de arbeidsmarkt verliest.

Slechts een kwart van de accountants blij met het PE-systeem

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version