(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week gedaald. Op een slot van 898,82 punten op vrijdag verloor de AEX op weekbasis 0,5 procent. Met een slotstand van 903,41 punten vorige week vrijdag, daalde de hoofdindex toen nog met 1,4 procent op weekbasis, vooral veroorzaakt door de koersval van ASML.
De AEX laat de afgelopen weken een gemengd beeld zien. Het lange termijn sentiment blijft volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen positief, maar op kortere termijn bevindt de index zich momenteel in een consolidatiefase, stelde de expert van Lynx in een technische analyse.
De oplopende rentes waren het verhaal van de week. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve de rente minder snel zal verlagen dan eerder gedacht. Op economisch gebied lijkt dat ook niet echt nodig, want de Amerikaanse economie draait nog altijd goed. Inkoopmanagersindices toonden afgelopen week aan dat de industrie in de VS in oktober minder hard is gekrompen, terwijl de dienstensector juist iets harder groeide.
En dus houdt de economische opleving in de VS ook in het vierde kwartaal aan, volgens econoom Chris Williamson van S&P Global, maar er is wel vrees voor onzekerheid door de verkiezingen.
Ook het Internationaal Monetair Fonds was afgelopen week positief over de VS en verhoogde de groeiverwachtingen voor 2024 en 2025, maar bleek minder optimistisch over de eurozone, waar de groeiverwachtingen juist omlaag gingen.
Inkoopcijfers voor de muntunie bevestigden dit beeld. De industrie in de eurozone kromp in oktober in een iets lager tempo, maar de groei in de dienstensector vertraagde ook.
“De eurozone zit een beetje vast”, zei econoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in een toelichting. “Het is de tweede maand op rij dat de economie marginaal krimpt.”
“Op dit moment is het onduidelijk of we een verdere verslechtering zullen zien of een verbetering op korte termijn”, aldus de econoom.
ECB-voorzitter Christine Lagarde herhaalde afgelopen week in een interview op Bloomberg TV haar boodschap dat de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rentetarief tijdens de komende vergaderingen zal blijven verlagen, maar het tempo waarin dit gebeurt, moet nog worden bepaald.
Volgens analisten van de Japanse bank Nomura is de marktverwachting voor renteverlagingen van 50 basispunten door de ECB gestegen na de PMI-data. Voor de Fed lijkt een dergelijke verlaging, die in september wel werd doorgevoerd, helemaal van tafel.
De FedWatch Tool van CME laat momenteel zien dat de markt de kans op 96 procent inschat dat de Fed in november nog eens een verlaging doorvoert van 25 basispunten.
Beleggingsstrateeg Frank Vranken van Edmond de Rothschild sluit een verdere stijging van de rentes op de obligatiemarkten niet uit. “Met de huidige beleidsrente van 5 procent in de VS, blijft het monetair beleid daar restrictief en zal de inflatie verder drukken”, aldus Vranken. “Tenzij Donald Trump in het Witte Huis komt en de importtarieven verhoogt. Dat is een recept voor een hogere inflatie.”
Hogere rentes zijn volgens investment manager Simon Wiersma van ING niet goed voor obligatiebeleggers: de koers beweegt immers tegenovergesteld aan de rente. Ook zijn ze niet gunstig voor aandelenbeleggers. Een hogere rente drukt op de waardering (koers-winstverhouding) van aandelen.
De Amerikaanse twee- en tienjaarsrente stegen afgelopen week met circa 10 punten en dat gold ook voor de rente op de Duitse tienjarige Bund.
Cijferseizoen wisselend
Naast het rentebeleid van de centrale banken is er momenteel ook veel aandacht voor het cijferseizoen. Volgens FactSet weet een groot deel van de S&P 500-bedrijven die al cijfers hebben gerapporteerd, de verwachtingen te verslaan, maar is de outlook vaak minder overtuigend. Tesla was een van de blikvangers afgelopen week, met een winst die de verwachtingen versloeg en een optimistische vooruitblik van topman Elon Musk.
“Inmiddels weten we ook dat we niet alles moeten geloven wat Musk vertelt. Hij belooft regelmatig meer dan hij waarmaakt”, aldus Wiersma.
Het Europees cijferseizoen houdt daarentegen “niet over”, zei Wiersma verder, wijzend op een wisselvallige start. Ongeveer 42 procent van de bedrijven uit de MSCI Europe-index heeft tot nu toe de schattingen overtroffen, terwijl 34 procent de verwachtingen heeft gemist, aldus ING. “Wij zijn nog steeds niet enthousiast over Europese aandelen”, zei de expert van ING.
De euro/dollar handelde vrijdag op 1,0840 en daarmee op weekbasis licht lager. Een uitverkiezing van Donald Trump en de Republikeinen die het Congres in handen krijgen, zou gunstig zijn voor de dollar, volgens Goldman Sachs.
De olieprijzen wonnen afgelopen week terrein, maar wel met een volatiele handel. De markt blijft klem zitten tussen aanvoerrisico’s in verband met de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de zorgen over de vraag, zeiden grondstoffenanalisten van ING.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?