Nieuws


Leestijd van ongeveer 3 minuten

Britse partners van EY, PwC en Deloitte zien hun beloning dalen ten opzichte van vorig jaar. Deloitte snijdt ook in de personele bezetting. Omzetten staan onder druk, met name door minder werk in de consultancy.

De partners van EY in het Verenigd Koninkrijk moeten dit jaar naar huis met een gemiddelde beloning van £ 723.000, vijf procent minder dan vorig jaar. Dat komt zowel door minder omzetgroei, als door een stijging van het aantal equity partners die delen in de winst, meldt de Financial Times.

De omzet van EY in het VK groeide in het afgelopen boekjaar nog maar drie procent, een heel verschil met de zestien procent het jaar ervoor. De winst daalde met negen procent naar 653 miljoen pond, op een totaalomzet van 3,7 miljard pond. De daling in omzet en resultaat heeft alles te maken met krimp in de consultancy-, strategie- en fusie- en overnamepraktijken.

PwC

Ook bij de Britse partners van PwC zijn het mindere tijden. Die nemen dit jaar gemiddeld £ 862.000 mee naar huis, eveneens een daling van vijf procent ten opzichte van de voorgaande twaalf maanden. Net als bij EY bleef ook bij PwC de omzetgroei in het VK steken op drie procent.

De Britse organisatie omvat echter ook de activiteiten in het Midden-Oosten. Daar wist men een omzetstijging van liefst 26 procent te melden, waardoor de totale omzetgroei van PwC in het VK alsnog negen procent is over het afgelopen jaar.

De winst van PwC in het VK daalde met veertien procent tot £ 1,1 miljard over het boekjaar dat liep tot juni 2024. De totale omzet kwam uit op £ 6,3 miljard.

Managing directors

Om ervaren medewerkers te behouden voert PwC in het VK nu de functie van ‘managing director’ in. Die nieuwe functietitel is volgens ingewijden vooral bedacht om een belangrijke groep senior accountants en consultants vast te kunnen houden en nieuwe werknemers met hogere salarissen binnen te halen.

De functie zou niet dienen als opstap naar partner, maar moet medewerkers aan het kantoor binden zonder uitbreiding van het aantal deelnemers aan de winst. In tegenstelling tot de andere big four-organisaties kent PwC in het VK geen ‘non-equity partner’-functie, wat wordt gezien als een manier om het pad naar partnerschap te verlengen, aldus de Financial Times. De personeelskosten stegen bij PwC afgelopen jaar met bijna een vijfde.

Deloitte

De Britse partners van Deloitte nemen voor het vierde jaar op rij ruim 1 miljoen pond mee naar huis, hoewel ook dat vijf procent minder is dan vorig jaar. Bij Deloitte moet de winst worden gedeeld met meer equity partners dan het jaar ervoor en ook hier was sprake van een scherpe daling in de omzetgroei, door afnemende vraag naar adviesdiensten. De winst bleef gelijk op £ 756 miljoen, maar moest nu worden verdeeld tussen 749 equity partners.

Deloitte is het enige big four-kantoor in het VK dat een gemiddelde partneruitkering van meer dan £ 1 miljoen weet te melden over de afgelopen boekjaren, aldus de FT. De omzet van de Britse organisatie, die tegenwoordig gecombineerd is met de Zwitserse activiteiten, steeg met 2,4 procent naar £ 5,7 miljard; een stuk minder dan de groei van veertien procent in het jaar ervoor.

Ontslagen

Deloitte heeft in het VK tegelijk zo’n 250 werknemers ontslagen, op basis van “performance management”. Het is zeker de derde ontslagronde in ruim een jaar binnen Deloitte, die vooral voelbaar is binnen de adviespraktijken van de organisatie.

Een en ander is opnieuw een indicatie van de mindere tijden die in de consultancy zichtbaar beginnen te worden. Na een flinke opleving van met name IT-diensten gedurende de coronapandemie, waarvoor door de grote accountantskantoren veel extra personeel werd aangetrokken, is nu sprake van vertraging of krimp in adviesdiensten. PwC en KPMG sneden afgelopen zomer daarom ook al in de personele bezetting.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version