(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het afgelopen kwartaal meer winst behaald ondanks een tegenvallende omzet, en stelde vanwege de tegenwind in China de outlook naar beneden bij. Dit bleek maandag uit cijfers van de medtechspecialist uit Nederland.

Afgelopen kwartaal verslechterde de vraag van ziekenhuizen en consumenten in China verder, merkte CEO Roy Jakobs op. “Maar we bleven een solide groei zien in andere regio’s.”

“We pasten onze omzetoutlook voor het hele jaar aan vanwege de aanhoudende impact uit China”, aldus Jakobs, die China desondanks een “fundamenteel aantrekkelijke groeimarkt” voor Philips noemde.

Philips boekte een omzet van 4,38 miljard euro. Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 4,50 miljard euro, wat min of meer gelijk is aan een jaar eerder toen een omzet werd gerapporteerd van 4,47 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2024 boekte Philips een omzet van 4,46 miljard euro.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met 2,15 miljard euro het meeste bij aan de omzet in het derde kwartaal. Dat was minder dan de 2,22 miljard euro waarop analisten hadden gerekend.

Connected Care en Personal Health waren afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 1,21 miljard en 835 miljoen euro. Volgens de consensus zou dit zijn uitgekomen op 1,25 miljard euro en op 896 miljoen euro.

Op een vergelijkbare basis maakte de omzet van Philips afgelopen kwartaal een pas op de plaats, waar de consensus rekende op 2,1 procent groei. In het tweede kwartaal groeide Philips op vergelijkbare basis nog met 2,0 procent en in het derde kwartaal vorig jaar met 11,0 procent.

De orderinstroom daalde op vergelijkbare basis met 2 procent.

De aangepaste EBITA kwam, zoals geschat, uit op 516 miljoen euro, tegen 456 miljoen euro een jaar eerder en 495 miljoen euro in het tweede kwartaal.

De marge eindigde op 11,8 procent, waar die werd geraamd op 11,5 procent, tegen 10,2 procent in dezelfde periode een jaar eerder en 11,1 procent in het voorgaande kwartaal. Deze hogere marge schreef Philips toe aan “operationele verbeteringen, productiviteitsmaatregelen en hogere royalty’s”.

Onder de streep meldde Philips een nettowinst van 181 miljoen euro.  De analistenconsensus raamde de nettowinst voor het derde kwartaal op 173 miljoen euro, in vergelijking met een winst van 90 miljoen euro in het derde kwartaal van 2023 en een nettowinst van 452 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2024.

Outlook

Voor heel 2024 rekent Philips op een vergelijkbare omzetgroei van 0,5 tot 1,5 procent, terwijl het medtechbedrijf eerder nog uitging van een omzetgroei van 3 tot 5 procent.

Voor de aangepaste EBITA-marge rekent Philips nu op 11,5 procent, wat aan de bovenkant is van de eerder afgegeven bandbreedte van 11 tot 11,5 procent.

De vrije kasstroom zal naar verwachting uitkomen aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 0,9 tot 1,1 miljard euro.

De consensus voorspelt voor 2024 een autonome groei van 3,5 procent. De aangepaste EBITA-marge wordt door de analisten ingeschat op 11,5 procent.

Bron: ABM Financial News






Share.

Leave A Reply

Exit mobile version