Manchester City werd in 2008 overgenomen door de Abu Dhabi United Group van Sheik Mansour Al Nahyan. Hierdoor werd de bescheiden voetbalclub ineens zeer vermogend en zo groeide het uit tot een Europese grootmacht.
In de jaren die volgden werden er echter steeds meer maatregelen genomen vanuit voetbalbonden om het eindeloos investeren van rijke eigenaren aan banden te leggen. Zo was er een tijdje het Financial Fair Play systeem en zijn er steeds meer regels waaraan clubs zich dienen te houden.
Manchester City zou deze regels lange tijd omzeild hebben door onjuiste informatie te verstrekken en omwegen in te bouwen via sponsordeals. Deze onregelmatigheden kwamen aan het licht na onderzoek van de media vooral onder leiding van het Duitse Der Spiegel.
Eerder kreeg Manchester City al een boete en in 2020 werd het uitgesloten van Europees voetbal vanwege het overtreden van de financiële regels. Deze beslissing werd echter teruggedraaid door het CAS.
De afgelopen vier jaar werd er onderzoek gedaan door een onafhankelijke commissie en in februari 2023 werd dit onderzoek afgerond waarna er een juridische procedure op poten werd gezet. In totaal wordt Manchester City nu beschuldigd van het overtreden van maar liefst 115 overtredingen in de periode sinds de overname in 2008 tot en met 2018.
- 54 keer het niet verstrekken van accurate financiële informatie
- 35 keer niet meewerken aan onderzoek van de Premier League
- 14 keer het niet verstrekken van accurate financiële informatie wat betreft betalingen van spelers en trainers
- 7 keer het overtreden van de PSR-regels van de Premier League wat betreft de balans en de winst-en-verliesrekening
Misleiding en omwegen
Manchester City zou in de genoemde jaren vooral gesjoemeld hebben met het salaris van de verschillende spelers en coaches. De papieren die richting de controlerende organen werden gestuurd, zouden niet matchen met de daadwerkelijke hoeveelheid geld die de spelers en trainers gestort kregen. Hierdoor was de informatie niet accuraat.
Daarnaast werden er omwegen gezocht om extra geld te kunnen storten met behulp van sponsors. De club wordt gesponsord door verschillende bedrijven die banden hebben of zelfs onderdeel zijn van de Abu Dhabi United Group.
Andersom klaagt Manchester City ook de Premier League aan over nieuwe regels omtrent deze sponsoren. Toen Newcastle United overgenomen werd door buitenlandse investeerders, stemden de meerderheid van de Premier League clubs voor regels om te voorkomen dat er via omwegen extra geld in clubs gepompt kan worden met behulp van sponsoren.
Manchester City heeft de aantijgingen altijd ontkent. Volgens de club is het volkomen onwaar dat er 115 keer een financiële overtreding is begaan en men spreekt zelfs van illegaal hacken en mails die uit context getrokken zijn.
Mogelijke gevolgen
De rechtszaak die vandaag begonnen is moet uitwijzen of Manchester City inderdaad onschuldig is. Als dit niet het geval is, kunnen de gevolgen groot zijn. De Premier League bewees vorig jaar al dat de straf op financieel wanbeleid groot is. Everton kreeg toen tien punten aftrek.
De kans is echter groot dat Manchester City er niet zo makkelijk vanaf komt. In de Britse media wordt veelvuldig gespeculeerd over gedwongen degradatie van de club.
Dat dit geen loos gerucht is, blijkt wel uit de bookmakers. In Engeland is er een grote gokcultuur en uiteraard is het ook mogelijk om in te zetten op welke clubs uit de Premier League degraderen na het seizoen 2024/2025. Bij de bookmakers zijn er slechts negen clubs die een grote kans op degradatie wordt toegedicht dan Manchester City, terwijl de kans dat de grootmacht op sportieve basis degradeert bijzonder klein is.
Ondanks het begin van de rechtszaak vandaag zal het vermoedelijk nog lang duren voordat er duidelijkheid komt. De zittingen vinden plaats in het International Dispute Resolution Centre in Londen en zullen vermoedelijk meer dan twee maanden duren.
Vervolgens is het een kwestie van wachten op de uitspraak en de voorspellingen zijn dat deze niet in 2024 zal komen. Bovendien hebben beide kampen daarna nog het recht om in beroep te gaan.