De koersval van Ally Financial lijkt een waarschuwingssignaal voor de Amerikaanse economie. Een signaal dat door sommige marktsegmenten wordt bevestigd maar door andere wordt tegengesproken.

Vorige woensdag schoof Russ Hutchinson, financieel topman van Ally Financial, aan bij een door Barclays georganiseerde bijeenkomst over de Amerikaanse financiële sector. Toen Hutchinson daar was uitgesproken stond het aandeel Ally Financial bijna 18% lager.


De update over met name de autoleningen van Ally Financial stelde beleggers bepaald niet gerust. De betalingsachterstanden op deze leningen lagen in de maanden juli en augustus twintig basispunten hoger dan de Amerikaanse financial had verwacht. ‘We hebben te maken met een groep klanten die worstelt met de hogere kosten voor levensonderhoud en stijgende werkloosheid’, verklaarde Hutchinson.

Toename

Een toename van betalingsachterstanden op autoleningen wordt als waarschuwingssignaal voor een serieuze economische teruggang gezien. Omdat de auto zo belangrijk voor hen is, zijn autoleningen immers een van de laatste verplichtingen waar Amerikanen niet meer aan voldoen.

In juli lagen de betalingsachterstanden op de in asset backed securities (ABS) gebundelde autoleningen aan kredietwaardige particulieren op 62 basispunten. Dat is het hoogste niveau sinds de kredietcrisis van 2008/09.

Lees ook Is dit het moment om in het aandeel te stappen?

Toch is UBS niet bezorgd over dit hoge niveau van achterstanden. Volgens de bank vertalen de achterstanden zich nog niet in daadwerkelijke kredietverliezen op het niveau van de kredietcrisis. Deze verliezen liggen nu aanmerkelijk lager dan in 2009. Risico-opslagen op de ABS-obligaties volgen deze kredietverliezen, stelt UBS. De risico-opslagen op auto-ABS obligaties zijn dit jaar weliswaar opgelopen, maar liggen nog ruim onder het historisch gemiddelde en zelfs ver onder de piek van de kredietcrisis.

Verdeeld beeld

De markt voor autoleningen geeft daarmee net zo’n verdeeld beeld over de staat van de Amerikaanse economie als andere segmenten van de financiële markten. Bank of America Merrill Lynch (BofAML) gaf recent een fraaie opsomming.

Aan de positieve kant staan de risico-opslagen op de in dollars uitgegeven high yieldleningen en brede aandelenindices die dicht tegen recordstanden noteren. De risico-opslagen in het dollar high yieldsegment bedragen nog geen 340 basispunten, terwijl in recessies niveaus van wel 1000 basispunten worden aangetikt.

Daling tienjaarsrente

In tegenspraak hiermee is, constateert BofAML, de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente van een procentpunt. Ook de scherpe daling van de grondstoffenindex – en dan vooral de olieprijs – wijst niet op een economie die op volle toeren draait.

Aandelenbeleggers – zowel in Europa als de VS – worden ook voorzichtiger, wat blijkt uit de draai naar ‘consumer staples-aandelen’ als Procter & Gamble en Coca-Cola. Ook in Europa presteren aandelen uit meer defensieve sectoren sinds april aanmerkelijk beter dan cyclische aandelen, constateert BofAML.

Eenduidig beeld?

Hoe snel er een eenduidig beeld op de financiële markten komt valt niet te zeggen. Een renteverlaging van de Federal Reserve lijkt gunstig maar gaat doorgaans gepaard met winstdalingen van wel 20%, aldus Société Générale, terwijl beleggers voor dit en komend jaar nog steeds op een dubbelcijferige winstgroei rekenen.

De Franse bank ziet echter nu al een stevige afname van de winstgroei in de grote delen van de Amerikaanse aandelenmarkt, met uitzondering van de grootste en sterkste bedrijven. Ik neig dan ook vooralsnog meer naar de voorzichtige dan de optimistische kant van de nu zo tegenstrijdige marktsignalen.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version