Donald Trump heeft Kamala Harris ingehaald als de presidentskandidaat waarin Amerikanen het meeste vertrouwen hebben inzake economie, volgens een nieuwe peiling van de Financial Times. Dat benadrukt hoe moeilijk de Democratische partij het heeft om kiezers ervan te overtuigen dat ze er beter aan toe zijn dan vier jaar geleden.

Uit de laatste maandelijkse peiling van de Financial Times en de University of Michigan Ross School of Business blijkt dat 44 procent van de geregistreerde Amerikaanse kiezers meer vertrouwen heeft in Trump om de economie te beheren, tegenover 43 procent voor Harris. Minder dan twee weken voor de verkiezingen is het de eerste keer dat Trump een voorsprong heeft op Harris in die peiling over economische kwesties.

Daarnaast toont de peiling dat Trump een bredere voorsprong heeft als het gaat om de vraag welke kandidaat de kiezers er financieel beter op zou laten worden. 45 procent koos voor de voormalige Republikeinse president, een verbetering van vijf punten tegenover vorige maand, vergeleken met 37 procent voor Harris, de Democratische kandidaat. De uitslagen suggereren dat de economische boodschap van Harris haar momentum heeft verloren in de laatste fase van een steeds spannendere race met Trump. De peilingtracker van de Financial Times laat nu zien dat de kandidaten nek-aan-nek liggen in de swing states die over de verkiezing zullen beslissen.

Erik Gordon, professor aan de Ross School of Business, zei dat de economische beleidsvoorstellen van Harris “zowel teleurstelling als enthousiasme hebben opgewekt”. “Als ze de verkiezing wil winnen, zal dat op andere onderwerpen moeten gebeuren”, voegt hij eraan toe.

Kiezers betreuren nog altijd de hoge kosten van levensonderhoud als gevolg van de inflatiestijging in 2022, die de prijzen hoog heeft gehouden en zwaar drukt op het consumentenvertrouwen.

Gebrekkig consumentenvertrouwen

De weigering van de kiezers om Harris en president Joe Biden krediet te geven voor de sterke economische groei en de lage werkloosheid is een terugkerend thema in de FT-Michigan Ross-peilingen sinds de eerste enquête in november 2023. Harris haalde Trump kortstondig in op economisch vlak, nadat ze Biden deze zomer als Democratische kandidaat had vervangen, maar dat voordeel is nu verdwenen.

‘Trump haalt Harris in op het gebied van de economie’
Percentage respondenten over wie zij meer vertrouwen om de economie te beheren, per peilmaand
FT-grafiek: Eva Xiao | Peiling onder 1000 geregistreerde kiezers gehouden in februari

Met minder dan twee weken tot de verkiezingsdag op 5 november, benadrukt de peiling de grote uitdaging voor Harris. De enquête toont consequent aan dat kiezers “economische kwesties, zoals banen en de kosten van levensonderhoud” als “het belangrijkste thema” zien bij hun keuze voor een kandidaat. Hoewel Harris beter scoort op economische kwesties dan Biden toen hij de Democratische kandidaat was, heeft de partij moeite om kiezers te overtuigen dat de Democraten de economie bekwaam hebben beheerd. Gevraagd of ze er financieel beter voor stonden onder het presidentschap van Trump of dat van Biden, zei 51 procent dat ze “veel” of “enigszins” beter af waren onder de Republikein. Slechts 28 procent gaf aan er beter voor te staan onder Biden.

Kiezers betreuren nog altijd de hoge kosten van levensonderhoud als gevolg van de inflatiestijging in 2022, die de prijzen hoog heeft gehouden en zwaar drukt op het consumentenvertrouwen. Meer dan drie kwart van de kiezers noemde prijsstijgingen als een van hun grootste bronnen van financiële stress, een cijfer dat grotendeels consistent is gebleven in de twaalf maanden sinds de enquête van start ging.

Trump heeft volgehouden dat hij de kosten van levensonderhoud zal verlagen door energieprijzen en belastingen, zoals op fooien en overuren voor uurwerkers en voordelen voor senioren, te verlagen. Harris, die vaak haar ervaringen beschrijft over opgroeien in een “middenklassengezin”, heeft een “kanseneconomie” voorgesteld, gericht op minder welgestelde families. Deze zou onder meer bestaan uit een federale aanpak van prijsopdrijving en subsidies voor starters op de woningmarkt en kleine bedrijven.

Trump, die heeft beloofd het vennootschapsbelastingtarief verder te verlagen van 21 naar 15 procent, wordt gezien als beter in het behartigen van de belangen van grote bedrijven en rijke mensen.

Verlaging vennootschapsbelasting

De peiling suggereert dat een deel van Harris’ boodschap op dat gebied aanslaat, met 49 procent van de kiezers die vinden dat zij de belangen van de middenklasse beter vertegenwoordigt, terwijl 37 procent vindt dat Trump dat beter doet. Kiezers vonden ook dat de Democratische vicepresident de belangen van kleine bedrijven, arbeiders en vakbondsleden beter vertegenwoordigde.

Trump, die heeft beloofd het vennootschapsbelastingtarief verder te verlagen van 21 naar 15 procent, wordt gezien als beter in het behartigen van de belangen van grote bedrijven en rijke mensen. Maar de Republikein heeft ook protectionisme centraal gesteld in zijn economische beleid en gezworen om hoge tarieven in te voeren op alles, van auto’s tot consumentengoederen die in het buitenland worden gemaakt.

Uit de peiling bleek dat, hoewel een meerderheid van de kiezers het erover eens was dat de importheffingen op goederen uit China “aanzienlijk” of “enigszins” verhoogd moeten worden, het grootste deel van de kiezers het er niet mee eens was dat de tarieven op invoer uit andere landen opgetrokken moesten worden.

De FT-Michigan Ross-peiling werd online uitgevoerd door de Democratische strategiegroep Global Strategy Group en het Republikeinse onderzoeksbureau North Star Opinion Research van 17 tot 21 oktober. De enquête weerspiegelt de meningen van 1.007 geregistreerde kiezers en heeft een foutmarge van plus of min 3,1 procentpunten.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version